Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ!!!

Αγαπητή ΟΜΑΔΑ Γ (Γιώργο, Γεωργία, Ηλιάνα, Γιώργο)!


Ως μελλοντικοί επιστήμονες θα διερευνήσετε το ΝΕΡΟ . 

  • Προτού ξεκινήσετε θα αποφασίσετε εσείς και η ΟΜΑΔΑ Δ από ποια 3 σημεία της πόλης θα συλλέξετε νερό(καλό είναι το ένα να είναι από το σχολείο, το άλλο από το κέντρο της πόλης και το άλλο εκτός της πόλης - μου άρεσε από κάποιο ρυάκι - ποταμό κοντά στην πόλη σας). 
  • Θα προμηθευτείτε άδεια μεγάλα μπουκάλια και γάντια..
  • Θα φορέσετε τα γάντια σας και όταν θα συλλέξετε νερό θα γεμίζετε μέχρι πάνω τα μπουκάλια σας
  • Αμέσως μετά την συλλογή θα γράφετε από έξω από το μπουκάλι την περιοχή και τον σκοπό που το θέλετε το δείγμα. Εσείς θα διερευνήσετε το χώμα με δύο (2) μεθόδουςΕπομένως σε κάθε περιοχή θα παίρνετε τουλάχιστον δύο μπουκάλια - ένα για κάθε μέθοδο- σύνολο δηλαδή έξι μπουκάλια τουλάχιστον. 

Οι δύο μέθοδοι που θα διερευνήσετε είναι οι ακόλουθοι:

1) Μελέτη στα απλό μικροσκόπιο.
Θα χρειαστείτε φίλτρα του καφέ, ένα για κάθε μπουκάλι.Κάθε φορά θα φιλτράρετε το νερό κάθε μπουκαλιού πάνω από μία φορά - προμηθευτείτε λοιπόν και κάτι που να μπορείτε να επανασυλλέγετε το νερό και να φιλτράρετε ξανά. Σκοπός είναι να μαζευτεί σε συγκεκριμένο σημείο,όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό - σωματίδια -γίνεται.
Τα φίλτρα του καφέ έπειτα θα πρέπει να στεγνώσουν έτσι ώστε να μην έχουν ίχνος υγρασίας!!!

Την επόμενη εβδομάδα θα τοποθετήσετε κομματάκια από τα ξερά φίλτρα του καφέ στο απλό μικροσκόπιο, όπως θα σας συμβουλέψουμε να το κάνετε.

2) Μελέτη στο μικροσκόπιο σάρωσης
Για το μικροσκόπιο σάρωσης, χρειαζόμαστε το δείγμα να μην έχει επίσης ίχνος υγρασίας!!! Έτσι λοιπόν ,θα κάνετε το φιλτράρισμα από τα άλλα τρία μπουκάλια που  θα συλλέξετε όπως κάναμε και παραπάνω. Θα τα αφήσετε να στεγνώσουν πολύ καλά - ίσως να χρειαστείτε και κανένα πιστολάκι(!!??). Φροντίστε να γνωρίζετε περίπου σε ποιο σημείο του φίλτρου είναι πιθανό να έχουμε την μεγαλύτερη συγκέντρωση του υλικού που επιθυμούμε.

Τις οδηγίες που σας έδωσα για το πώς θα τοποθετήσετε το δείγμα στο δισκίο (πενηντάλεπτο) θα τις επαναλάβω την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα το εκτελέσετε εκείνη την ημέρα.

Περιμένω απορίες!!!
Καλή συνέχεια!!!

1 σχόλιο:

  1. 1) Σημεία συλλογής είναι :
    α) Η περιοχή του σχολείου μας
    β) Τα γηπεδάκια πίσω από το Νοσοκομείο
    γ) Η βρύση στη μέση του πεζόδρομου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.