Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ!!!

Αγαπητή ΟΜΑΔΑ Δ (Όλγα, Χρήστο, Πηνελόπη, Γεωργία)!


Ως μελλοντικοί επιστήμονες θα διερευνήσετε το ΝΕΡΟ και τον ΑΕΡΑ . 

 • Προτού ξεκινήσετε θα αποφασίσετε εσείς και η ΟΜΑΔΑ Δ από ποια 3 σημεία της πόλης θα συλλέξετε νερό(καλό είναι το ένα να είναι από το σχολείο, το άλλο από το κέντρο της πόλης και το άλλο εκτός της πόλης - μου άρεσε από κάποιο ρυάκι - ποταμό κοντά στην πόλη σας). 
 • Θα προμηθευτείτε άδεια μεγάλα μπουκάλια και γάντια..
 • Θα φορέσετε τα γάντια σας και όταν θα συλλέξετε νερό θα γεμίζετε μέχρι πάνω τα μπουκάλια σας
 • Αμέσως μετά την συλλογή θα γράφετε από έξω από το μπουκάλι την περιοχή και τον σκοπό που το θέλετε το δείγμα. Εσείς θα διερευνήσετε το χώμα με δύο (2) μεθόδουςΕπομένως σε κάθε περιοχή θα παίρνετε τουλάχιστον δύο μπουκάλια - ένα για κάθε μέθοδο- σύνολο δηλαδή έξι μπουκάλια τουλάχιστον. 
 • Όσον αφορά τον αέρα, προμηθευτείτε φαρδιά κολλητική ταινία, όπου και θα επιλέξετε να την τοποθετήσετε σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης επίσης.

Οι  μέθοδοι που θα διερευνήσετε είναι οι ακόλουθοι:

ΝΕΡΟ
1) Μέτρηση PH.
Για να μετρήσουμε το PH χρειαζόμαστε έναν δείκτη, τον οποίο και θα προετοιμάσετε στο σπίτι σας. Θα προμηθευτείτε ένα μικρό μώβ λάχανο και σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει θα το κόψετε σε κομμάτια - θα το ξεφυλλίσετε - και θα το βάλετε για μισή ώρα τουλάχιστον (αφήστε το και λίγο παραπάνω...). Σουρώνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και το ζουμί που θα πάρετε αποθηκεύστε το σε μπουκάλια.

Η μέτρηση του PH του νερού θα γίνει την επόμενη εβδομάδα όπου και θα λάβετε οδηγίες για το τί ακριβώς θα κάνετε.Η συνέχεια...την επόμενη εβδομάδα!!!

ΑΕΡΑΣ
Τοποθετήστε την φαρδιά κολλητική ταινία με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί να συλλεχθεί όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του αέρα γίνεται. Πρέπει δηλαδή η κολλώδης μεριά να έχει επαφή με το αέρα έτσι ώστε να κολλήσουν όσο το δυνατό περισσότερα σωματίδια. Πρέπει επίσης να τοποθετηθούν σε σημεία που να μην υπάρχει μεγάλη πρόσβαση, για να μην σας τα ξεκολλήσουν ή έχουμε οποιαδήποτε άλλη φθορά.Τα κομμάτια θα πρέπει να μείνουν τουλάχιστον για μια εβδομάδα.
Κατά την συλλογή προσέξτε να γνωρίζετε ποιο κομμάτι αντιστοιχεί σε ποια περιοχή και για ποιον σκοπό. Θα διερευνήσετε με δύο τρόπους τον αέρα επομένως θέλετε από κάθε περιοχή τουλάχιστον δύο κομμάτια ταινίας - έξι στο σύνολο.

1)Μελέτη στο απλό μικροσκόπιο
Συλλέξτε τα κομμάτια σας και φροντίστε να αποβάλετε την υγρασία από αυτά.
Την επόμενη εβδομάδα θα τοποθετήσετε κομματάκια από ταινίας στο απλό μικροσκόπιο, όπως θα σας συμβουλέψουμε να το κάνετε.

2) Μελέτη στο μικροσκόπιο σάρωσης
Για το μικροσκόπιο σάρωσης, χρειαζόμαστε το δείγμα να μην έχει επίσης ίχνος υγρασίας!!! Έτσι λοιπόν ,θα κάνετε την συλλογή των ταινιών και θα τα αφήσετε να στεγνώσουν πολύ καλά - ίσως να χρειαστείτε και κανένα πιστολάκι(!!??).

Τις οδηγίες που σας έδωσα για το πώς θα τοποθετήσετε το δείγμα στο δισκίο (πενηντάλεπτο) θα τις επαναλάβω την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα το εκτελέσετε εκείνη την ημέρα.

Περιμένω απορίες!!!
Καλή συνέχεια!!!

1 σχόλιο:

 1. 1) Σημεία συλλογής είναι :
  α) Η περιοχή του σχολείου μας
  β) Τα γηπεδάκια πίσω από το Νοσοκομείο
  γ) Το πάρκο στον πεζόδρομο
  2) Βρασμένο νερό από το λάχανο θα σας φέρω εγώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.