Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ!!!
Αγαπητή ΟΜΑΔΑ Β (Γιάννη, Χριστίνα, Μάγδα, Δέσποινα)!




Ως μελλοντικοί επιστήμονες θα διερευνήσετε το ΧΩΜΑ .


  • Προτού ξεκινήσετε θα αποφασίσετε εσείς και η ΟΜΑΔΑ Α από ποια 3 σημεία της πόλης θα συλλέξετε χώμα.(καλό είναι το ένα να είναι από το σχολείο, το άλλο από το κέντρο της πόλης και το άλλο εκτός της πόλης). 
  • Θα προμηθευτείτε σακουλάκια τοποθέτησης τροφίμων και γάντια..
  • Θα φορέσετε τα γάντια σας και όταν θα συλλέγετε χώμα θα παίρνετε μεγάλες ποσότητες (πάνω από μισό σακουλάκι κάθε φορά) από χώμα που βρίσκεται στην επιφάνεια και μέχρι 5 εκατοστά (cm) βάθος. 
  • Αμέσως μετά την συλλογή θα γράφετε από έξω την περιοχή και τον σκοπό που το θέλετε το δείγμα. Εσείς θα διερευνήσετε το χώμα με δύο (2) μεθόδους. Επομένως σε κάθε περιοχή θα παίρνετε τουλάχιστον δύο σακουλάκια χώμα - ένα για κάθε μέθοδο- σύνολο δηλαδή έξι σακουλάκια τουλάχιστον. 
Οι δύο μέθοδοι που θα διερευνήσετε είναι οι ακόλουθοι:

1) Μέτρηση PH.
Για να μετρήσουμε το PH χρειαζόμαστε έναν δείκτη, τον οποίο και θα προετοιμάσετε στο σπίτι σας. Θα προμηθευτείτε ένα μικρό μώβ λάχανο και σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει θα το βάλετε για μισή ώρα τουλάχιστον (αφήστε το και λίγο παραπάνω...). Σουρώνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και το ζουμί που θα πάρετε αποθηκεύστε το σε μπουκάλια.

Η μέτρηση του PH του χώματος θα γίνει την επόμενη εβδομάδα όπου και θα λάβετε οδηγίες για το τί ακριβώς θα κάνετε. Προμηθευτείτε μόνο απεσταγμένο νερό και η συνέχεια...την επόμενη εβδομάδα!!!

2) Μελέτη στο μικροσκόπιο σάρωσης
Για το μικροσκόπιο σάρωσης, χρειαζόμαστε το δείγμα να μην έχει ίχνος υγρασίας!!! Έτσι λοιπόν ,τα τρία σακουλάκια που θα συλλέξετε τα μοιράζεστε και ο καθένας στο σπίτι του τοποθετει το χώμα σε αλουμινόχαρτο και το βάζει στον φούρνο στους 120 βαθμούς για 2 ώρες τουλάχιστον. Τοποθετείτε το χώμα σε ένα αεροστεγές δοχείο - συννενοηθείτε με τον καθηγητή σας- έτσι ώστε μέχρι την επόμενη μέρα που θα το χρησιμοποιήσουμε για να το δειγματήσουμε στο εργαστήριο να μην έχει μπει υγρασία από πουθενά.

Τις οδηγίες που σας έδωσα για το πώς θα τοποθετήσετε το δείγμα στο δισκίο (πενηντάλεπτο) θα τις επαναλάβω την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα το εκτελέσετε εκείνη την ημέρα.

Περιμένω απορίες!!!
Καλή συνέχεια!!!




1 σχόλιο:

  1. 1) Σημεία συλλογής είναι :
    α) Η περιοχή του σχολείου μας
    β) Τα γηπεδάκια πίσω από το Νοσοκομείο
    γ) Το πάρκο στον πεζόδρομο
    2) Αεροστεγές δοχείο μπορεί να είναι ένα εντελώς άδειο, στεγνό και καθαρό μπουκαλάκι νερού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.