Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η ανάπτυξη της γεωργιας


Η πρόβλεψη της εξέλιξης των τεχνικοοικονομικών μεγεθών της αγροτικής μας οικονομίας αποτελεί αναμφίβολα σπουδαίο παράγοντα άσκησης αποτελεσματικής αγροτικής πολιτικής
. Οι προβλέψεις αυτές βοηθούν σημαντικά στη σχεδίαση της αγροτικής πολιτικής, στον προγραμματισμό της γεωργικής παραγωγής και της εμπορίας των γεωργικών προϊόντων και γενικά στη λήψη ορθολογιστικότερων αποφάσεων.
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στην πρόβλεψη της εξέλιξης της καλλιεργούμενης έκτασης των κυριότερων κλάδων γεωργικής παραγωγής και του οικονομικού αποτελέσματος της περιοχής τέως λίμνης Γιαννιτσών, που καλύπτει έκταση 160.000 περίπου στρεμμάτων και είναι μια από τις δυναμικότερες περιοχές της χώρας. Για τις προβλέψεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν απλά μοντέλα χρονολογικών σειρών και στοχαστικές διαδικασίες γεννήσεων και θανάτων, που παρουσιάζονται και αναλύονται στο πρώτο μέρος της εργασίας ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή τους από τους ασχολούμενους με τη λήψη των αγροτικών αποφάσεων.
Με έτος αναφοράς το 1982 και στοιχεία της περιόδου 1976-82 προβλέπεται αφενός επέκταση του βαμβακιού, του καλαμποκιού, του σιταριού, του καπνού, της βιομηχανικής ντομάτας και των οπωροφόρων δένδρων και σημαντική μείωση της έκτασης των τεύτλων και αφετέρου αύξηση του ακαθάριστου εισοδήματος της περιοχής κατά 4,1 % σε σταθερές τιμές και στασιμότητα του μεταβλητού κόστους αυτής.



Πηγεσ:
  1. digilib.lib.unipi.gr/spoudai/bitstream/.../1/t35_n3-4_270to291.pdf

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.