Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ!!!

Αγαπητή ΟΜΑΔΑ Α (Δήμητρα, Χριστίνα, Σοφία, Αναστασία)!




Ως μελλοντικοί επιστήμονες θα διερευνήσετε το ΧΩΜΑ . 

  • Προτού ξεκινήσετε θα αποφασίσετε εσείς και η ΟΜΑΔΑ Β από ποια 3 σημεία της πόλης θα συλλέξετε χώμα.(καλό είναι το ένα να είναι από το σχολείο, το άλλο από το κέντρο της πόλης και το άλλο εκτός της πόλης). 
  • Θα προμηθευτείτε σακουλάκια τοποθέτησης τροφίμων και γάντια..
  • Θα φορέσετε τα γάντια σας και όταν θα συλλέξετε χώμα θα παίρνετε μεγάλες ποσότητες (πάνω από μισό σακουλάκι κάθε φορά) από χώμα που βρίσκεται στην επιφάνεια και μέχρι 5 εκατοστά (cm) βάθος. 
  • Αμέσως μετά την συλλογή θα γράφετε από έξω την περιοχή και τον σκοπό που το θέλετε το δείγμα. Εσείς θα διερευνήσετε το χώμα με δύο (2) μεθόδους. Επομένως σε κάθε περιοχή θα παίρνετε τουλάχιστον δύο σακουλάκια χώμα - ένα για κάθε μέθοδο- σύνολο δηλαδή έξι σακουλάκια τουλάχιστον. 

Οι δύο μέθοδοι που θα διερευνήσετε είναι οι ακόλουθοι:

1) Μέτρηση υγρασίας.

  • Με τα τρία δείγματά σας από χώμα, πηγαίνετε στο εργαστήριο και με μία ζυγαριά ακριβείας μετράτε την μάζα της κάθε σακούλας.
  •  Έπειτα τα μοιράζεστε και ο καθένας στο σπίτι του τοποθετεί το χώμα σε αλουμινόχαρτο και το βάζει στον φούρνο στους 120 βαθμούς για 2 ώρες τουλάχιστον. Εάν έχετε ζυγαριά ακριβείας στο σπίτι , ζυγίζετε αμέσως μετά ξανά την μάζα. Αν όχι, τοποθετείτε το χώμα σε ένα αεροστεγές δοχείο - συννενοηθείτε με τον καθηγητή σας- έτσι ώστε μέχρι την επόμενη μέρα που θα το μετρήσετε στο εργαστήριο να μην έχει μπει υγρασία από πουθενά.

Την επόμενη μέρα που θα μιλήσουμε μαζί, θα υπολογίσουμε την διαφορά της μάζας πριν και μετά τον φούρνο και θα δούμε πόση υγρασία έχασε το χώμα κάθε περιοχής.

2) Μελέτη στο απλό μικροσκόπιο
Με τα υπόλοιπα τρία δείγματα (ένα για κάθε περιοχή), τα μοιράζεστε και ο καθένας σπίτι του και πάλι τα τοποθετείτε σε αλουμινόχαρτο και τα βάζετε στον φούρνο όπως εξηγήσαμε και παραπάνω. Τα τοποθετείτε σε αεροστεγές δοχείο και τα φέρνετε την επόμενη μέρα στο εργαστήριο όπου θα τα βάλουμε στο απλό μικροσκόπιο. Οι οδηγίες για το απλό μικροσκόπιο θα δοθούν την άλλη εβδομάδα.

Περιμένω απορίες!!!
Καλή συνέχεια!!!

1 σχόλιο:

  1. 1) Σημεία συλλογής είναι :
    α) Η περιοχή του σχολείου μας
    β) Τα γηπεδάκια πίσω από το Νοσοκομείο
    γ) Το πάρκο στον πεζόδρομο
    2) Αεροστεγές δοχείο μπορεί να είναι ένα εντελώς άδειο, στεγνό και καθαρό μπουκαλάκι νερού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.