Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Πόσο μολυσμένη είναι η πόλη μας

Στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που γεννήθηκε στη σύγχρονη πολιτισμένη ζωή μας λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας .Είναι το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Το πρόβλημα αυτό χωρίζεται στους παρακάτω κλάδους :



Η μόλυνση των θαλασσών από το πετρέλαιο 
Ένα σύνηθες πρόβλημα που ευθύνεται για την  ρύπανση των θαλασσών καθώς και για την απειλή των θαλάσσιων ειδών  είναι και το πετρέλαιο που τις περισσότερες φορές μολύνει τις θάλασσες από ανθρώπινη  αμέλεια .Αυτό έχει ως συνέπεια να κινδυνέψουν η ακόμη να εξαφανιστούν  διάφορα είδη ψαριών και πτηνών που ζουν μέσα στις θάλασσες.
Η μόλυνση του εδάφους 
Η αποβολή απορριμάτων και διάφορων άλλων βλαβερών για το περιβάλλον ουσιών σε χωματερές και σκουπιδότοπους έχει ως αποτέλεσμα τη μόλυνση του εδάφους.Με τη μόλυνση του εδάφους συνεπάγεται και η απειλή για ρύπανση της χλωρίδας(φυτά, δέντρα)ακόμη και τις πανίδας εάν τραφεί με αυτά.Από το μολυσμένο αέρα το μολυσμένο νερό και το έδαφος δημιουργούνται πολλές ασθένειες όπως το άσθμα λόγω του μολυσμένου αέρα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση 

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι σοβαρή, γιατί τα αέρια που τη ρυπαίνουν, όπως το διοξείδιο του άνθρακα έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως τηνυπερθέρμανση της γηςαναπνευστικά προβλήματα. Η τρύπα του όζοντος είναι μια συνέπειας των χλωροφθορανθράκων, ενός παλιού ρύπου της ατμόσφαιρας.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται κυρίως από οξείδια, όπως οξείδια του αζώτου, του θείου, του άνθρακα και άλλα, και από αιθάλη (άκαυστος άνθρακας σε αέρια μείγμα αέρα). Τα οξείδια του αζώτου προκαλούν το φωτοχημικό νέφος, συνήθως στα κέντρα μεγαλουπόλεων ή και τις γύρω περιοχές. Τα οξείδια του θείου και του άνθρακα αντιδρούν με τους υδρατμούς των νεφώνδημιουργώντας όξινη βροχή, η οποία προσβάλλει τα δάση, ενώ το θειϊκό οξύ (συστατικό της όξινης βροχής) προσβάλλει τα μάρμαρα μετατρέποντάς τα σε γύψο. Το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και άλλα αέρια που παράγονται από ατελείς καύσεις, όπως άκαυστοι υδρογονάνθρακες συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στις πόλεις που βρίσκονται δίπλα από εργοστάσια παραγωγής ενέργειας μέσω της καύσης ορυκτων καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, υπάρχουν αρκετά αναπνευστικά περιστατικά, ενώ τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα είναι αυξημένα.
Η ηχορύπανση
Οι επιπτώσεις της ηχορρύπανσης στον άνθρωπο είναι πολλές. Μπορεί να προκαλέσει υπέρτασηάγχος, απώλεια ακοής κ.ά.
Η ηχορρύπανση επηρεάζει πολύ αρνητικά την υγεία μας. Προκαλεί διάφορα προβλήματα ακοής, άγχος, αλλά και ψυχοσωματικές ασθένειες. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε θόρυβο έχουν: αυξημένη πίεση, διαταραχές ύπνου, κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στην εργασία, πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, καθώς και δυσκολία συγκέντρωσης ή απομνημόνευσης.
«Δεν είναι στη φύση του ανθρώπου να δέχεται πληθώρα ηχητικών ακουσμάτων, και μάλιστα έντονων. Γι' αυτό και αντιδρά.». Η Χαρά Νομικού, κλινική ψυχολόγος, διδάκτορας Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Toulouse ΙΙ, δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο θόρυβος επιδεινώνει τα οποία οργανικά και ψυχολογικά προβλήματα. «Η πρώτη αντίδραση του ατόμου που πλήττεται από το θόρυβο είναι η φυγή. Θέλει να ξεφύγει από αυτό που το ενοχλεί. Από τους επιθετικούς ήχους. Οι ανθρώποι γίνονται ευερέθιστοι, οξύθυμοι και οδηγούνται σε ξεσπάσματα». «Η έκθεση σε θόρυβο επιτείνει το άγχος και την κατάθλιψη», προσθέτει ο ψυχολόγος Γιάννης Τακματζίδης.
                                                                                                                                           Πηγές : Wikipedia

1 σχόλιο:

  1. Ωραία !Πολύ καλή προσπάθεια!!!

    Εκείνο που λείπει τώρα είναι πιο συγκεκριμένα έρευνες- δρασεις - προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν στην πόλη των Γιαννιτσων και αν δεν έχουν γίνει σε κάποια περιοχή της Ελλάδας και αν δεν έχουν γίνει σε περιοχές του κόσμου (!).
    Η αναφορά να γίνει επιγραμματικά και οι πηγές πάλι να αναφερθούν, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις άλλες ομάδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.